W polskiej kuchni istnieje wiele rodzajów pierogów. Różnią się głównie nadzieniem, to też ich najsmaczniejsza część. Trzeba również zwrócić uwagę na odpowiedni sposób przyrządzenia ciasta tak, żeby nie rozpadło się podczas gotowania. Farsz z bobu jest bardzo smaczny i zdrowy. Ten rodzaj pierogów jest z pewnością mniej popularny i znany, ale niemniej pyszny i z pewnością warto wypróbować poniższy przepis.
Te pierogi możemy przygotować także w wersji wegańskiej: wówczas cebulę i boczek zastępujemy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz łyżką oleju. Gotowe pierogi możemy także polać olejem.
Składniki
Na ciasto będą nam potrzebne: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka mleka i pół łyżeczki soli.
Do przygotowania nadzienia wykorzystamy: pół kilograma bobu, 100 g boczku wędzonego, łyżkę oleju, cebulę, łyżkę cząbru oraz sól i pieprz. Dodatkowo możemy wykorzystać słoninę (100 g) do okraszenia pierogów. Z tych składników uzyskamy cztery porcje pierogów.
Przepis
Przygotowujemy nadzienie: najpierw gotujemy bób w osolonej wodzie, odcedzamy i obieramy z łupinek. Miksujemy przy użyciu blendera na gładką masę. Cebulę obieramy i siekamy, boczek podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia szklimy cebulę i dodajemy do zmiksowanego bobu. Mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem.
Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy drewnianą łyżką aż do momentu, w którym mąka wchłonie mleko. Odstawiamy do wystudzenia i zagniatamy. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy, podsypując mąką, aż osiągnie właściwą konsystencję. Dzielimy ciasto na trzy części i rozwałkowujemy, podsypując cały czas mąką. Przy użyciu szklanki wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi.
Przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy aż do momentu wypłynięcia. Odcedzamy i wykładamy na półmisek. Pierogi możemy okrasić wysmażoną słoniną. Smacznego!