Brokuły to jedno z warzyw, które ma najwięcej zwolenników i jednocześnie przeciwników. Dla niektórych jest to superżywność, ale jej smak i konsystencja sprawiają, że niekiedy trudno ją wprowadzić do diety dzieci i dorosłych. Ma wiele zdrowych właściwości, ale musi być spożywana w odpowiednich ilościach i odpowiednio przyrządzana, aby zachowała wszystkie swoje składniki odżywcze.
Jak gotować brokuły?
To warzywo z rodziny warzyw surowych, podobnie jak kapusta i kalafior, charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą w stosunku do masy potrawy. Z tego względu jest gwiazdą diet odchudzających i kontrolujących wagę. Aby zachować wszystkie te składniki odżywcze, należy je odpowiednio przyrządzić.
Na parze.
Zamiast gotować gniazda w wodzie, spróbuj przygotować je na parze. Zachowasz około 90% ich składników odżywczych! Przede wszystkim zawiera witaminę C i glukozynolany, które pomagają zapobiegać niektórym chorobom. Uwaga: ważne jest, aby trzymać je na parze krótko, nie dłużej niż 5 minut, aby ugotowane brokuły nie zaczęły tracić swoich właściwości.
Sauté.
Pozwala to również zachować wiele składników odżywczych oraz nadaje warzywom smak i konsystencję. Jest również doskonałym składnikiem potraw typu stir-fry i woka.
Au gratin.
To najbardziej apetyczny przepis dla dzieci lub tych, którzy nie są wielkimi fanami tego warzywa. Po krótkim czasie gotowania wystarczy dodać odrobinę sosu beszamelowego, starty ser i zapiec w piekarniku, mniam!
10 korzyści płynących ze spożywania brokułów.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Brokuły pomagają w usuwaniu złego cholesterolu z organizmu, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i zapobieganiu chorobom układu krążenia. Ponadto chrom, który reguluje ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu.
Żywność detoksykacyjna.
Właściwości antyoksydacyjne brokułów pomagają usuwać toksyny, wolne rodniki i kwas moczowy, ponieważ sulforafan poprawia funkcjonowanie wątroby. W rezultacie skóra i krew zostają oczyszczone.
Zdrowa skóra.
Oprócz działania detoksykującego na skórę dzięki przeciwutleniaczom, witaminy E, B, A K i kwasy Omega-3 wspomagają pielęgnację skóry i sprawiają, że wygląda ona atrakcyjniej, młodziej, jest gładsza i jaśniejsza. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu, który uelastycznia skórę, a witamina E chroni błony komórkowe skóry i zabezpiecza przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.
Mocne kości.
To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, magnezu i cynku, które pomagają wzmocnić kości i zapobiegają zapaleniu kości i stawów.
Zdrowie oczu.
Zeaksantyna i beta-karoten (występujące głównie w liściach), witamina B2 i witamina A sprawiają, że brokuły doskonale chronią oczy. Z jednej strony brokuły zapobiegają zwyrodnieniom mięśni, zaćmie i uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV, a z drugiej strony luteina chroni oczy przed chorobami zwyrodnieniowymi.
Ochrona przed anemią.
Brokuły zawierają żelazo i białko — substancje niezbędne w walce z anemią.
Źródło błonnika.
Brokuły są zalecane osobom cierpiącym na zaparcia ze względu na zawartość błonnika, który nie tylko ułatwia wypróżnianie, ale także pomaga zapobiegać dolegliwościom żołądkowym, takim jak nadkwaśność i stany zapalne. Przyczynia się również do szybszego trawienia.
Poprawa układu odpornościowego.
Dzięki zawartości witaminy C, beta-karotenu, wielu witamin i minerałów brokuły pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
Idealny dla kobiet w ciąży.
Kwas foliowy i fosfor są niezbędne do wykształcenia się płodu.
Zapobieganie różnym rodzajom nowotworów.
Ma właściwości antyrakowe, które są wzmocnione dzięki zawartości witamin A, C i E, aminokwasów, cynku i potasu. Badania wykazały, że spożywanie brokułów może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, macicy, prostaty, wątroby, okrężnicy, nerek i jelit.