Weganie i wegetarianie w szczególności muszą dbać o to, by w ich codziennej diecie nie zabrakło białka. Niestety ale najbardziej wartościowe białko, składające się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (niewytwarzanych przez ludzki organizm) kryje się w jajkach i innych produktach odzwierzęcych, dlatego ciężko jest je uzupełnić na takim typowym jadłospisie roślinnym. Nie jest to jednak tak zupełnie niewykonalne. Białko odzwierzęce trzeba po prostu zamienić na białko roślinne. Nawet tutaj istnieje sporo opcji do wyboru. Największą popularnością zaczęło cieszyć się białko sojowe, jednakże nie jest ono wariantem najlepszym z możliwych, bo jeszcze ciekawsze i bogatsze wartości odżywcze kryją się akurat w białku konopnym, o którym wciąż niewiele osób wie.
Dlaczego warto postawić na konopie?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Dlatego, że spośród wszystkich produktów roślinnych – w tym nawet i produktów zbożowych czy roślin strączkowych – mają one w sobie najwięcej wartościowego białka. Jest to takie białko, które organizm może w prosty i szybki sposób przyswoić. Charakteryzuje się ono odpowiednią zawartością wszystkich aminokwasów (tych egzogennych i tych endogennych), dzięki czemu nie doprowadza do żadnych niedoborów, a wręcz je uzupełnia. Konopne białko pod względem składu i wartości odżywczych można wręcz porównać do białka jaj, które uchodzi za wzorzec idealnego profilu aminokwasowego. Weganie i wegetarianie już w tym momencie powinni wiedzieć, po co mają sięgać, jeżeli chcą, by ich menu obfitowało w wysokojakościowe proteiny.
Gdzie kupić białko konopne?
Jakieś kilka lat temu rzeczywiście można było powiedzieć, że jest ono niszowym produktem, który ciężko gdziekolwiek dostać. W tamtych czasach zdrowe odżywianie było znacznie trudniejsze niż teraz, a stosowanie diety wegańskiej stawało się wręcz niemożliwe, albowiem nie dało się jej uzupełniać tak licznymi wyrobami, do których dziś wszyscy mają dostęp. Produkty konopne są sprzedawane oczywiście w specjalistycznych sklepach konopnych. Ale nie tylko! Akurat konopne białko zyskało na tyle dużą popularność, że wprowadzono je ostatnio do asortymentów wielu „zwykłych” sklepów odżywczych. Normą stało się już to, że można je kupić w jakimś normalnym dużym hipermarkecie. Istnieje też opcja zamówienia takiego białka przez Internet. Nie da się ukryć, że w internetowych sklepach wybór białek roślinnych jest zdecydowanie największy. Internauci bez trudu znajdują więc m.in. ekologiczne białka konopne, które mają jednak najbezpieczniejszy skład.
Kto zyska na sięgnięciu po ten typ białka?
Przede wszystkim – nie mogłoby być inaczej – osoby stosujące diety wegańskie i wegetariańskie. Dla nich eliminacja produktów odzwierzęcych jest priorytetem, jednakże te produkty w wielu przypadkach trzeba czymś zastępować, bo nie da się żyć bez protein. Wtedy właśnie z pomocą przychodzi białko roślinne, które stosuje się zamiast mięsa, nabiału czy jajek. Warto jeszcze dodać, że po ten produkt dość chętnie sięgają też sportowcy, którzy ogólnie rzecz biorąc mają większe zapotrzebowanie na różne aminokwasy, gdyż intensywne i regularne treningi zawsze to zapotrzebowanie podwyższają. Białko roślinne kojarzy się z weganami, jednakże mięsożercy także mogą po nie sięgnąć, jeżeli tylko mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego albo pragną wzbogacić swój jadłospis o nowe produkty charakteryzujące się ciekawymi korzystnymi właściwościami.
Jak spożywać konopne białko?
Ktoś, kto miał kiedyś do czynienia z izolatem bądź koncentratem białka serwatkowego, wie tak naprawdę bardzo dobrze, jak powinno się przyjmować białko roślinne. Jest to bowiem niemalże taki sam produkt. Roślinne białko może być dodawane do tych samych potraw co tradycyjny koncentrat bądź izolat. Świetnie uzupełni masę na omlety, naleśniki czy poranne słodkie placuszki. Wzbogaci też smak sosów oraz koktajli. Jeżeli natomiast białko konopne traktuje się wyłącznie jak wysoce odżywczy suplement diety, wystarczy mieszać je z wodą albo jakimś napojem roślinnym i w takiej formie przyjmować na co dzień, zgodnie z zaleceniami producenta.