Zapewne słyszałeś, że im bardziej urozmaicony jest nasz jadłospis, tym bardziej zbilansowana będzie nasza dieta i dotyczy to nie tylko posiadania kolorowego talerza z różnymi warzywami, ale również białka, przy czym owoce morza są idealnym rozwiązaniem, aby urozmaicić nasze dania. Oto 5 najpopularniejszych składników owoców morza, z którymi można stworzyć pyszne przepisy.
1. RYBA
Jeśli chodzi o ryby, istnieje debata wśród tych, którzy nie klasyfikują ich jako owoce morza, ale są inni, którzy twierdzą, że dania z owoców morza mogą czasami zawierać plastry ryb.
Prawda jest taka, że ten przysmak pochodzący zarówno ze słodkiej, jak i słonej wody można przyrządzić na wiele sposobów – na surowo, sauté, grilowany, pieczony, smażony, gotowany na parze lub jako bazę do aromatyzowania gulaszu czy zupy. Naszym zdaniem najlepsze ryby, to świeże ryby prosto z kutra, nad morzem. W załączonym linku poznasz listę najlepszych restauracji w nadmorskim Mrzeżynie: https://emrzezyno.pl/gdzie-warto-jesc-w-mrzezynie-5-najciekawszych-restauracji
2. HOMAR
Homar jest skorupiakiem, którego istnieje kilka gatunków przeznaczonych do spożycia, z których najbardziej znany jest homar europejski lub czerwony. Ma wydłużone, mocne ciało z grubą skorupą pokrywającą głowę i odwłok.
Jest to bardzo popularny składnik ze względu na delikatne i smaczne mięso. Najczęściej gotuje się go w dużej ilości osolonej wody, a po kilku minutach tam spędzonych lub gdy zmieni kolor na charakterystyczny czerwonawy, otwiera się go na pół, grilluje lub piecze i polewa masłem.
3. KRAB
Krab to skorupiak o grubej, sztywnej, owalnej, żółtobrązowej skorupie, zawierający delikatne, smaczne mięso, które wykorzystuje się w różnych przetworach lub do aromatyzowania bulionów. W zależności od gatunku, pyszne mięso można znaleźć również w jego nogach, dzięki czemu całe zwierzę nadaje się do spożycia.
4. KREWETKI
Być może wśród owoców morza, krewetki są najbardziej popularne, ponieważ mają słodki i łagodny smak z delikatną i lekko chrupiącą teksturą. Te owoce morza znajdują się zazwyczaj w sprzedaży w formie morżonej, więc są dostępne o każdej porze roku. Ponieważ jest to składnik łatwy i szybki do przyrządzenia, znajduje zastosowanie w wielu potrawach w kuchni.
5. OSTRYGI
Ich smak i konsystencja zależy od gatunku i miejsca, z którego pochodzą. Wiele osób nie lubi ich ze względu na wygląd, ale w środku zawierają miękkie mięso o pysznym smaku. Można je gotować lub jeść na surowo, otwierając małą muszlę czubkiem noża i znajdując mięso na spodniej stronie muszli w kałuży płynu, który może być przezroczysty, szary lub białawy. Mięso ostryg jest zazwyczaj kremowe, ale to też zależy od odmiany.