Zbliża się jesień, a to oznacza rozpoczęcie sezonu na dynię, a także nieco ostrzejsze dania.
Poznaj przepis na idealnie przyprawione, sycące curry z dodatkiem kurczaka i dyni hokkaido.
Składniki na 4 porcje curry z kurczakiem i dynią
- 400g filetowanej piersi z kurczaka;
- 400g dyni z gatunku hokkaido (tej odmiany nie trzeba obierać);
- puszka mleczka kokosowego;
- papryka czerwona;
- duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 4cm świeżego imbiru;
- 2 pomidory;
- torebka ryżu;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kurkuma.
Prezentujemy równie łatwy przepis z serwisu pikantna.pl na tradycyjne leczo.
Przygotowanie curry z kurczakiem i dynią
- Dynię pokroić w kosteczkę i wrzucić do gotującej się, osolonej wody;
- Następnie gotować przez 25 minut pod przykrywką i na małym ogniu;
- Na patelnię wylać łyżkę oliwy, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek;
- Smażyć tak długo, aż cebula nabierze lekko złocistego koloru;
- W międzyczasie pokroić kurczaka w około 2-centymetrową kostkę, a następnie dorzucić do cebulki;
- Przyprawić kurczaka solą, pieprzem, papryką słodką i kurkumą;
- Sparzyć pomidory pod wrzącą wodą, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę;
- Pokroić paprykę i zetrzeć na tarce imbir;
- Podsmażonego już kurczaka zalać mleczkiem kokosowym i dodać przygotowane warzywa;
- Odcedzić dynię, gdy jest już miękka i w osolonej wodzie ugotować torebkę ryżu;
- Mleczko kokosowe doprawić papryką ostrą, kolendrą i kolejną porcją kurkumy według uznania;
- Gdy mięso będzie gotowe, a warzywa zmiękną, dorzucić dynię i wymieszać;
- Podawać na ciepło z ryżem, a także z opcjonalnym dodatkiem listków bazylii.