Zdrowa dieta nie może obejść się bez tak wartościowego dodatku, jakim są rośliny strączkowe. Soczewica, ciecierzyca, fasolka szparagowa – oto wybrane dodatki, dzięki którym nasze menu stanie się o wiele ciekawsze. W jaki sposób możemy włączyć je do swojej diety?
Rośliny strączkowe i ich właściwości
Dlaczego zdrowa dieta powinna uwzględniać obecność roślin strączkowych? Bo są one rewelacyjnym źródłem roślinnego białka oraz błonnika – substancji bardzo ważnej dla naszego przewodu pokarmowego. Warzywa strączkowe dostarczą nam tez sporo witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych, jak cynk, żelazo, wapń czy fosfor. Zdrowa dieta z ich udziałem sprawi, że nasze serce będzie mocniejsze, zmniejszy się też ryzyko wystąpienia problemów ze złym cholesterolem. W jaki sposób włączyć rośliny strączkowe do diety?
Pyszne dania z roślinami strączkowymi? To proste!
Zdrowa dieta, w której regularnie będą się pojawiały rośliny strączkowe, nie musi być nudna. Na portalach kulinarnych pojawiają się oryginalne przepisy na pyszne dania z takimi dodatkami, dzięki czemu unikniemy monotonii w swojej kuchni. Co możemy przygotować ze strączków? Przede wszystkim różnego rodzaju sałatki. Takie sałatki mogą być dodatkiem do dania głównego, którym może być pyszny kurczak Keema Curry. Rośliny strączkowe świetnie sprawdzają się w połączeniu z innymi warzywami, np. kapustą pekińską, papryką czy pomidorem. Możemy z nich też przyrządzać warzywne gulasze czy gęste zupy – idealne na zimowe obiady. Warzywa strączkowe świetnie sprawdzają się też z sosami, np. ciecierzycę możemy połączyć z sosem curry, dzięki czemu nasze menu poszerzy się o orientalne przysmaki.
Rośliny strączkowe to wspaniały smak i ogromna wartość odżywcza. Im prędzej włączymy je do swojego menu, tym lepiej dla nas i naszego zdrowia. A że przepisy na pyszne dania z ich udziałem są bardzo zróżnicowane, nasze menu nabierze wyjątkowego charakteru.